Diabetes Malaysia - click for home
 
  Diabetes Malaysia   | About Us | Join Us | Contact Us | Home |
Search: 
 
  Home » In The Press » 

What is Diabetes
Complications
Treatment
Living with Diabetes
Healthy Living
Weight Management
In The Press
Upcoming Events
Buyer's Guide
Interactive Corner
Useful Links
Glossary
About Diabetes Malaysia
DM Branches
Promotions
Permanent Activities
Donations
News and Updates
Featured Stories
Newsletter
Children with Diabetes
Questions Answered
Photo Gallery
Resources and Materials
Diabetes Malaysia Council
Home
DECS
Diabetes Educators Compliance Support
 
arrow In The Press

Diabetes menular di kalangan kanak-kanak, remaja

13 November 2007
Sempena Hari Diabetes Sedunia 2007 pada 14 November
TANGGAL 20 Disember 2006, Perhimpunan Agung Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) telah meluluskan Resolusi 61/225 yang mengenal pasti diabetes sebagai penyakit kronik berkos tinggi dengan komplikasi major yang bukan sahaja merisikokan keluarga bahkan juga negara dan dunia.

Bermula tahun ini, Resolusi 61/225 menandakan 14 November, Hari Diabetes Sedunia sebagai Hari PBB yang akan diraikan sebagai acara tahunan.

Ini merupakan kali pertama di mana penyakit tidak berjangkit telah diperakui sebagai ancaman kesihatan global yang sama seriusnya dengan wabak berjangkit seperti malaria, tuberkulosis dan HIV/AIDS.

Lebih 246 juta orang di seluruh dunia hidup dengan diabetes. Tanpa tindakan bersepadu menentangnya, angka ini akan terus meningkat mencecah 380 juta orang dalam satu keturunan.

*Hari lahir Frederick Banting

Tanggal 14 November dipilih kerana ia merupakan hari kelahiran Frederick Banting yang telah menemui insulin bersama-sama rakannya, Charles Best.

Hari Diabetes Sedunia pertama kali diperkenalkan oleh Persekutuan Diabetes Antarabangsa (IDF) dan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) pada tahun 1991 kerana bimbang dengan peningkatan insiden diabetes di seluruh dunia.

Sejak itu, acara tersebut kian meraih populariti dari tahun ke tahun. Setiap tahun, Hari Diabetes Sedunia tertumpu kepada tema berkaitan penyakit itu.

Topik-topik yang pernah diangkat sebagai tema pada tahun-tahun yang telah lepas termasuklah diabetes dan hak asasi manusia, diabetes dan gaya hidup dan kos diabetes.

Diabetes di kalangan kanak-kanak dan remaja dipilih sebagai tema bagi tahun 2007 dan 2008 yang antara lain bermatlamat meningkatkan kesedaran mengenai tanda-tanda amaran diabetes (pengesanan awal), menggalakkan inisiatif mengurangkan ketoasidosis diabetik (DKA) dan mempromosi gaya hidup sihat bagi membanteras diabetes jenis 2 di kalangan kanak-kanak.


Untuk pembacaan lebih lanjut, sila lawati Utusan Online


  printer Printer-friendly version   printer Send link to a friend

 

  
| | | |
© Copyright Diabetes Malaysia 2007 - 2013    All rights reserved.